18 march 2019

De klok tikt door en dus komen voor het MKB de deadlines van energielabel C in 2023, energielabel A in 2030 en energieneutraal in 2050 steeds dichterbij. In ons vorige blogartikel constateerden wij dat deze energietransitie nog best ingewikkeld is. “Bij het begin beginnen is dan de beste aanpak”, stelt Hugo Willemsen van Willemsen Installatie, onderdeel van Nijhof Installatiegroep. “En dus vraag ik of u uw huidige energielabel al heeft vastgesteld? En bent u al wel bekend met de subsidies en fiscale regelingen om de kosten van energiebesparende maatregelen te verlagen?”

In datzelfde blogartikel adviseerden wij u ook eens te googelen op ‘activiteitenbesluit bijlage 10’. Deze bijlage toont per sector concrete energiebesparende maatregelen, waaruit u met uw huidige energielabel als vertrekpunt de beste keuzes kunt maken. “Laten wij eens kijken naar de sector kantoren waar onder het kopje ruimte- en buitenverlichting diverse maatregelen te vinden zijn om snel energie te besparen”, maakt Willemsen het concreet. “Voor de hand liggend maar niet zelden vergeten, is het uitgangspunt: niet verlichten is altijd besparen. Het loont dus zeker de moeite om te kijken in welke ruimten het licht vaak onnodig brand.”

Lichtbronnen & besparing
En dan zijn er de armaturen en lichtbronnen zelf. “Neem deze eens kritisch onder de loep, zeker wanneer het eind van de afschrijvingsperiode in zicht komt”, adviseert Willemsen. “Maakt u nog altijd gebruik van tl-verlichting? Dan levert een overstap naar ledverlichting al gauw een besparing van vijftig procent op.” Even een rekensom ter verduidelijking: 100 armaturen van 36 naar 7 Watt. Dat is een besparing van 29 Watt keer 100 armaturen keer zo’n 3000 branduren. Om u nog meer te overtuigen zijn er online ook diverse tools te vinden om te berekenen wat de terugverdientijd van de door u gekozen verlichting is.

Energie & productiviteit
Gaat het licht nog altijd met één knop aan en uit? Denk dan eens na over intelligente verlichting. Voorkom met een tijdklokschakelaar dat de buitenverlichting ook overdag blijft branden. Verdeel de verlichting binnen in meerdere groepen voor een optimale afstemming op de aanwezigheid van uw personeel. Of stem het licht qua kleur en dimbaarheid op zelfs de individuele werkplekken af. “Wij laten u graag zien hoe intelligente verlichting positief bijdraagt aan de besparing van energie én de productiviteit van medewerkers die aan het eind van de dag nog altijd fris naar huis gaan”, aldus Willemsen. “Wat wilt u nog meer?”

Tip: elders onder ‘nieuws’ vindt u een uitleg over verlichting kleur (Kelvin), over verlichting sterkte (Lux) en enkele andere voorbeelden gerelateerd aan efficiëntie en energieverbruik. Dit helpt u vast op weg naar een kritische blik binnen uw eigen vastgoed.

Reacties

Terug naar overzicht

Meer